Príprava alkoholového základu pre propolisovú tinktúru
V receptoch na domáci propolis sa navrhuje použiť ako základ vodka alebo pálenka. Obsah etylalkoholu v nich spravidla nepresahuje 50%, to je na extraciu propolisu príliš málo. Zároveň nemôžete použiť čistý alkohol (96 + °), pretože pri takej koncentrácii etanolu sa propolis začne topiť. Ideálne percento pre extrakciu je 70%. U nás je dostupný 80% konzumný lieh, ten sa najprv musí zriediť na 70%.Príprava propolisu
Surový propolis si môžete kúpiť od včelára. Pri izbovej teplote je mäkký, a preto sa s ním ťažko pracuje. Dajte ho zmraziť do chladničky (stačí na 2 hodiny), aby stuhol a dal sa strúhať na strúhadle.Po nastrúhaní by sa mal propolis opláchnuť v teplej vode, aby sa zbavil nežiadúcich zvyškov. Po vysušení môžete začať pripravovať tinktúru.
Recept na propolisovú tinktúru
Propolisová tinktúra sa vyrába jednoducho: do 120 gramov propolisu sa pridá 500 ml zriedeného alkoholu. Zmes sa pri každodennom pretrepaní lúhuje po dobu 14 dní. Po 2 týždňoch sa alkohol prefiltruje cez tenkú látku a bavlnenú vatu. Tinktúra je hotová a pripravená k použitiu. Skladovať sa môže až 3 roky.
Najlepšou možnosťou na uskladnenie alkoholového roztoku je nepriehľadná nádoba. Odporúča sa hnedé sklo. Vyrobenú tinktúru dajte na tmavé miesto. Takéto kroky sú potrebné na ochranu pred slnečným svetlom, ktoré môže degrdovať liečivé vlastnosti propolisu.
Pretože alkohol je stále veľmi silný, liek sa pije po pridaní do mlieka alebo vody.
Pred prvým použitím sa uistite, či nie ste alergický na včelie produkty.
O výhodách a správnej technike žuvania propolisu pri bolesti hrdla
Propolisová masť - výroba na báze vazelíny
Propolisová masť z olivového oleja
Ako si vyrobiť propolisové čípky doma
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára